Мица Юрій. Гарантії та відповідальність за договором будівельного підряду

ГАРАНТІЇ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ 

за ДОГОВОРОМ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДРЯДУ

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу (далі – ЦК) України зобов’язання повинно виконуватись належним чином. Складовою належного виконання зобов’язання є належна якість надання, що має бути здійснене зобов’язаною особою. У договорах підряду усіх видів умова про належну якість надання зводиться до належної якості результату робіт, що підлягає переданню замовнику.

У договорах будівельного підряду вимога належної якості результату робіт набуває особливого значення з огляду на низку причин, головними з яких є такі.

  1. Будівництво є специфічною та складною сферою виробництва, що вимагає докладання широкого спектру спеціальних знань, якими замовники чи їх представники можуть і не володіти (і найчастіше не володіють). 
  2. Реалізація будівельних проектів незалежно від їх виду (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт тощо) вимагає значних капіталовкладень. 
  3. У випадку неналежної якості результату будівельних робіт  капіталовкладення можуть бути витраченими марно, а самі  результати робіт не можуть бути переробленими без руйнування вже улаштованих конструкцій, внаслідок чого вкладений у ці конструкції матеріал у більшості випадків стає непридатним для подальшого використання.
  4. Конструкції будівельного об’єкта в завершеному вигляді найчастіше є «багатошаровими», тобто результат первісних робіт «закритий» результатом наступних робіт і недосяжний для візуального огляду та багатьох інших методів перевірки якості виконання робіт (так звані «приховані роботи»).

Усе це зумовлює надзвичайне значення, що його мають інститути гарантій та відповідальності у правовідносинах сторін з договору будівельного підряду.

Зміст доступний лише для авторизованих користувачів. Увійдіть, та перезавантажте (F5) сторінку.Авторизуйтеся для перегляду.