Мица Юрій. 20-річчя ЦК: до питання про еволюцію вітчизняного зобовʼязального права

20-річчя ЦК: 

до питання про еволюцію вітчизняного зобов’язального права

Напередодні двадцятої річниці набрання чинності першим на вітчизняних теренах справжнім кодексом приватного права не дивним є тяжіння ледь не кожного українського правника до підбиття підсумків та міркувань про майбутнє національного цивільного законодавства.

У контексті проблематики права зобов’язального постановка перед собою таких питань створює ризик потонути в обсязі матеріалу для роздумів та аналізу, адже Книга 5 «Зобов’язальне право» вітчизняного ЦК є найоб’єміншою з усіх інших його книг: охоплює 37 з 90 глав ЦК, 707 з 1308 статей (за порядковою нумерацією, не рахуючи виключених та додаткових), включаючи тим самим очевидно більше половини усього нормативного масиву основного акту цивільного законодавства. Тим не менш, зустрінемо цю небезпеку прямо й спробуємо досягти поставленої мети.

Чим же примітним є минуле двадцятиріччя для українського права зобов’язань? Ризикуючи висловитися надто провокативно, все ж таки насмілюся стверджувати, що відмінною рисою вітчизняного зобов’язального права починаючи з 2004 року є його відчутна нормативна стабільність.

Вироблені розробниками ЦК на грунті класичних цивілістичних доктрин засадничі конструкції національного права зобов’язань витримали випробування часом, довели свою життєздатність й наразі залишаються фактично незмінними попри усі буремні події вітчизняного політичного життя (не говорячи вже про події останніх майже двох років).

Зміст доступний лише для авторизованих користувачів. Увійдіть, та перезавантажте (F5) сторінку.Авторизуйтеся для перегляду.